perjantai 13. huhtikuuta 2012

Connecting people

Nyt tulis taas vähän käytännön asiaa, tällä kertaa julkisilla liikkumisesta ja puhelinliittymän hankkimisesta.

Lontoossa helpoin tapa liikkua julkisilla on hankkia oyster card. Sen voi ostaa ja siihen voi ladata rahaa metroasemilla, joko tiskillä tai itsepalvelukoneella. Se maksaa 5 puntaa, mutta maksaa ittensä hyvässä lykyssä jo päivässä takaisin. Sen kanssa matkustaessa matkat on nimittäin paljon halvempia kuin yksittäin ostettaessa. Esim. matka 1. zonella (keskustasta keskustoin) maksaa käteisellä 4,30£, oysterilla 2£. Ehdottomasti siis suosittelen, että jos vaan lomailettekin Lontoossa ja aiotte käyttää metroa/bussia/overgroundia, niin hankkikaa oyster card. Sen voi aina säästää tulevia matkoja varten. Täällä voi myös hankkia sellasia travel cardeja, jotka on voimassa jonkun tietyn ajan (esim. päivän, viikon tai kuukauden), mutta koska en oo ite sellaista käyttänyt, niin en oo ihan varma miten se toimii. Travel card tulee mun ymmärtääkseni kuitenkin halvemmaks silloin jos oikeesti matkustaa päivittäin. Tälläselle sunnuntaisuharille sopii sen sijaan Oyster card, joka toimii samalla tavalla kuin arvo suomalaisessa matkakortissa, eli siihen voi ladata haluamansa summan rahaa ja sitten kun sitä näyttää bussissa/metrossa tai millä nyt meneekään, niin matkan hinta vähentyy automaattisesti. Täällä on muuten hyvä tietää myös se, että metrolla matkustaessa korttia pitää näyttää sekä metroon mennessä, että sieltä poistuessa. Siinä mielessä unohtamisen vaaraa ei ole, että laiturialueelta ei yleensä pääse pois, jos korttia ei ole näyttänyt, koska portit eivät aukea. Mutta ei kuitenkaan kannata yrittää livahtaa jonkun toisen perässä, koska jos korttia ei näytä poistuessa, kortilta veloitetaan suurin mahdollinen maksu. Ja jos on matkustanut vaikkapa vain ykkös zonen sisällä, ei ole kiva joutua maksamaan kaikista zoneista. Mä joka tapauksessa matkustan paljon enemmän bussilla kuin metrolla, koska se on musta paljon kivempi. Ensinnäkin se on paljon halvempi, bussilla mikä tahansa matka maksaa muistaakseni 1,30£. Toisekseen, se kulkee myös yöllä (vika metro menee puolenyön aikaan), ja mun pari vakkaribussia on kätevästi 24h kulkevia, eli yölläkään ei voi unohtaa, millä pääsee kotiin. Kolmanneksi, bussilla mennessä näkee myös paljon enemmän kaupunkia, etenkin jos istuu yläkerrassa etupenkissä. Neljänneksi, en oo vielä ikinä nähnyt bussia niin täynnä kuin mitä Lontoon metrot on ruuhka-aikaan (jos joku on nähnyt telkkarista millasta Intiassa tai Japanissa on mennä junalla, niin tää on suunnilleen sama. En enää ikinä valita VR:n "ruuhkista"). Metron hyvä puoli on tietty se, että se on paljon nopeampi. Etenkin ruuhka-aikaan bussilla voi kestää tosi kauan. Metron kunniaksi on myös sanottava se, että se todellakin on ihan huippuselkeä. Vaikka linjoja on tosi monta ja ne menee moneen suuntaan ja haarautuu ties kuinka monessa kohtaa, opasteet on huippuselkeitä enkä oo vielä kertaakaan eksynyt tai mennyt väärään suuntaan menevään metroon.

kuva täältä
Mitä puhelinliittymän hankkimiseen tulee, se on superhelppoa. Kuten Suomessakin, eri liittymiä on lukuisia, mm. Vodafone, Orange, 3, Lycamobile... You name it. Mulla oli täällä aluksi Vodafonen liittymä, mutta kun mun puhelin varastettiin, niin hankin uuden liittymän Orangelta. Järkevintä on varmaan ainakin aluksi hankkia pay-as-you-go eli pre-paid -liittymä, eli siihen ladataan rahaa haluttu summa ja kun se loppuu on rahaa ladattava lisää. Täällä aika monilla (ainakin kaikilla au paireilla) on pay-as-you-go, koska ilman pankkitiliä ei oikeen muuta saa. Pay-as-you-gon saa kuitenkin tosi nopeasti ihan vain kävelemällä halutun liittymän liikkeeseen (esim. Oxford streetilla on useita) ja kysymällä. Monilla liittymillä on myös kivoja soppareita, joihin kuuluu edulliset puhelut ulkomaille. Esim. mun liittymään kuuluu 60 ilmaista minuuttia ulkomaille kuussa, kun lataa 10 puntaa kortille. Ei paha. Ja kun raha alkaa kortilta loppumaan ja haluaa top upata (=laittaa lisää rahaa), menee vaan joko liittymän omaan liikkeeseen tai mihin tahansa kauppaan, jossa on top up merkki ja siellä autetaan. Tähän asti ainakin olen ollut tyytyväinen.
Ja jos jollain muulla täällä asuvalla/asioista tietävällä on jotain lisättävää josta voi olla hyötyä muille, niin jättäkää ihmeessä kommenttia :)

Day 28: Something that you miss

Mun pikkuveljet ja hyvä ruoka. Siinä järjestyksessä. Ja yleensäkin mun ihmiset Suomessa.

Ei kommentteja: